Genieten van de doodgewone dingen

“Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things.” 

Maar wat zijn dat dan, die kleine dingen? Want soms gaat het leven zo snel voorbij, dat je hier niet altijd bij stilstaat. Hiervoor laat ik me graag inspireren door de rubriek in De standaard, waarin Kelly Deriemaeker op zoek gaat naar de doodgewone dingen die het hart van anderen doen zingen.

Het helpt ook om deze doodgewone dingen neer te schrijven, bijvoorbeeld in een geluksdagboek, of te delen met anderen. Op die manier worden ze nog een beetje echter en blijven ze langer hangen.

Dus voilà, hier zijn de doodgewone dingen die mijn hart doen zingen:

  • Een glimlach van een onbekende

Rondlopen in de stad en merken dat iemand anders ook goed gezind is en me een glimlach gunt. Op de trein samen met toevallige medepassagiers lachen om hetzelfde onnozele grapje van de treinbegeleider op de intercom. Vertederd kijken naar een kindje en zien dat de ouder dit trots heeft opgemerkt.

  • Fietsen langs het water

Ik hou van water. Het kabbelende water geeft me een rustig hoofd. De uitgestrektheid laat me even beseffen hoe groots de natuur is en hoe nietig ik daartegenover ben. Dat helpt om meteen heel wat te relativeren. Als ik langs het water dan ook nog eens kan fietsen en zelfs naar mijn eigen praktijkruimte aan de Vaart, krijgt niks mijn dag nog stuk.

  • Anderen zien sprankelen

Ik geloof dat ieder in zich sprankels draagt en ik vind het heerlijk om deze sprankels te zien ontstaan of (her)opleven. Als ik daar dan zelf een kleine bijdrage aan heb geleverd, voel ik me heel erg dankbaar. Zo vond ik het heel fijn om onlangs de EHBO-cursus te geven. De deelnemers kregen hierbij de tools in handen voor een Eerste Hulp Bij Ongelooflijke stress. Het was heel fijn om te zien hoe herkenbaar die stressmomenten voor elkaar waren, om zo te beseffen dat iedereen het wel eens lastig heeft. Maar nog mooier was het om te merken dat ieder voor zichzelf een persoonlijk pakket kon samenstellen om deze stressmomenten te lijf te gaan. Ik kijk er dan ook heel erg naar uit om deze cursus binnenkort weer aan te bieden in het Huis van het Werk in Mechelen.

  • Een hand in de mijne voelen

Als ik met mijn twee zoontjes, elk aan een hand, kan rondwandelen, voel ik me de koningin te rijk. Het is heerlijk om te voelen hoe die twee kleine handjes van twee lieve ventjes, zo veel vertrouwen en veiligheid schenken. Of nog: tijdens het autorijden mijn hand op de knie van mijn man leggen en voelen hoe hij zijn hand erop legt en zich als vanzelf rond het mijne krult. En hoe dat dan precies past. Meer heb ik niet nodig om gelukkig te zijn.

  • Mijn ritme vinden

Ik ben een ochtendloper. Het liefst loop ik voor dag en dauw, als alle rolluiken nog gesloten zijn en het dorp zachtjes ontwaakt. Maar eigenlijk maakt het niet uit wanneer ik loop, want het allerfijnst is wanneer ik mijn ritme heb gevonden. Een natuurlijke cadans, die als vanzelf meedeint met de beat in mijn oren of met het vogelgezang op de achtergrond.

  • De slappe lach hebben

Ik kan lachen met de meeste onnozele dingen. Een flauwe grap. Een dansende baby op YouTube. Maar nog het liefst lach ik samen met anderen. Ik moet soms maar een blik uitwisselen met mijn schoonbroer, mijn collega of mijn zus en we beginnen al te lachen. En dat kan zo’n deugd doen! Zo sta ik er op het werk om bekend dat ik de slappe lach kan krijgen na een lange vergaderdag waar we op de duur maar in cirkeltjes blijven draaien. Voor mij wordt het dan een echte Loslopend Wild – aflevering, waar ik de absurditeit van de hele situatie inzie. Niks beter om te relativeren dan er even stevig mee te lachen.

En zo kan ik nog even doorgaan… Maar ik moet toegeven, soms vind ik het ook wel lastig om te genieten van die kleine dingen. Tijdens momenten van stress of grote drukte is het nét dat tikkeltje moeilijker om hier oog voor te hebben. Dan kan het helpen om een EHBO-kit te hebben. Een Eerste Hulp Bij Ongelooflijke stress – pakket, met jouw hoogstpersoonlijke medicijn tegen de drukte.

Aan het einde van de zomer geef ik hierover een EHBO- cursus : Eerste Hulp Bij Ongelooflijke stress. Deze avond gaat door in het Huis van het Werk in Mechelen. We zorgen voor een hapje en een drankje én voor een werkboek waarmee jij zelf aan de slag kan gaan. Aan het einde van de avond kan je je stress-symptomen beter herkennen én heb je zelf een pakket op zak om te weten hoe ermee om te gaan. Meer info hierover vind je hier.

Ik kijk er naar uit om je daar te ontmoeten.

Tot sprankel!

Nele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s