Hoe kan ik minder piekeren en meer loslaten en vertrouwen?

Met een klein hartje zette ik mijn zoontje vandaag op de bus naar ponyklassen met het eerste leerjaar.

Maar toen keek hij me aan met grote ogen als wou hij zeggen “Ik kan dat wel, mama!” en toen zwol mijn hart weer…

Loslaten en vertrouwen, daar draait het toch vaak om. Zowel in je eigen groeiproces als in het begeleiden van het groeiproces van je kinderen.

Want weet je, het komt wel goed, op welke manier dan ook…

Negatieve trein

Toch is het niet altijd makkelijk om daarvan bewust te blijven en daar echt in te geloven. Soms komt het gepieker de bovenhand opzetten of gaan onze gedachten met ons aan de haal. Zeker in periodes van stress of vermoeidheid is het moeilijk om het positieve te zien en niet te verzanden in negatieve gedachten. Het zijn die gedachten die je soms mee trekken in negatieve gevoelens en negatief gedrag.

Ik merk dit ook bij de cliënten die ik individueel of in groep begeleid. Je zorgen maken, het slechtste denken of vanbinnen denken dat je het toch niet kan: we kennen het allemaal wel. Het is soms jammer om te zien hoezeer we onszelf collectief afbreken, net op het moment dat we onszelf en onze kracht zo hard nodig hebben.

Innerlijke kracht heb je zeker. Gedachten zijn immers krachten en je hebt die meer dan je denkt onder controle. Nu loopt het vaak onbewust. Voor je het weet vertrek je met negatieve gedachten en zit je op een negatieve trein van gedachten, gevoelens en gedrag. Maar net zoals je het gewoon bent om op deze trein te zitten en het negatieve pad te bewandelen, kan je ook op een positieve trein gaan zitten en een ander pad bewandelen. Dat vraagt wat aanpassing en doorzetting, want de paden zijn soms zo ingesleten, dat het moeite kost om een nieuwe weg in te gaan. Het voelt raar aan en is wennen, maar het kan echt een verandering betekenen.

Positieve mantra’s

Een manier die voor veel mensen werkt, is door positieve mantra’s te installeren. Mantra’s zijn frasen of zinnen die kunnen werken als je ze maar vaak genoeg herhaalt. Je moet ze niet meteen gaan zingen als in een gebed bij de yoga maar je kan ze wel tegen jezelf zeggen, net zo lang tot je ze zelf gaat geloven. Ze worden je wegwijzers richting het positieve pad.

Deze mantra’s hielpen voor mij:

Het komt wel goed

Het kan soms heel erg frustrerend zijn als iemand op momenten dat je het heel lastig hebt of dat je het bos echt niet meer door de bomen ziet, schijnbaar oppervlakkig zegt dat het wel goed komt. Het lijkt alsof die persoon niet inziet hoe moeilijk je situatie is en je bijgevolg echt niet begrijpt. Dat kan. Het kan dat iemand zich er zo snel vanaf wil maken. Maar het kan ook dat een persoon echt vertrouwen heeft in jou en in de situatie en echt gelooft dat het wel goed komt.

Wat als je dit vertrouwen en geloof ook in jezelf zou stellen? Wat als je zelf ook echt zou geloven dat het wel goed komt? Wat dat ook mag betekenen. Misschien komt het niet goed op de manier dat je hebt gedacht, maar lost het zich wel op een andere manier op. Een manier die naderhand ook best ok blijkt.

Ik mag loslaten en vertrouwen

In periodes van stress ben ik de kampioen van de vergeetachtigheid. Als ik een euro zou gekregen hebben voor elke keer dat ik mijn GSM kwijt was, mijn portefeuille was vergeten of mijn bril niet meer vond, dan kon ik wellicht al een heel stapeltje met reserves aanleggen. Maar jammer genoeg leg ik dan geen euro in een pot. Wat ik wel doe, is boos worden op mezelf, lastig zijn dat het weer zo ver is of mezelf generen tegenover anderen.

En weet je wat het gekst van al is? Heel vaak (zeg maar: quasi altijd) vind ik deze toch weer terug. Hij lag op een plek die ik niet had verwacht, iemand heeft hem teruggevonden of hij bleek toch te liggen waar ik eerst niet goed had gekeken (ah nee, want ik was te druk bezig met lastig zijn op mezelf en mezelf verwijten maken).

Laatst vergat ik mijn bankkaart in de treinticketautomaat. Een treinrit verder had ik mijn kaart geblokkeerd en was ik allerhande noodscenario’s aan het bedenken. Maar nog voor ik op mijn eind bestemming was gekomen, kreeg ik telefoontje van de bank. Iemand had mijn kaart gevonden, naar de bank gebeld en zou die ’s avonds terugbrengen in de bank. Echt waar.

Misschien heb ik wel een echte engelbewaarder of… misschien mag je het echt wel geloven: het komt wel goed en soms mag je gewoon loslaten. Loslaten en vertrouwen dat anderen ook hun verantwoordelijkheid opnemen. Loslaten en vertrouwen, in jezelf en in de andere.

Ook dit gaat voorbij

Mijn tweede zwangerschap was een behoorlijke heftige. Lichamelijk werd ik behoorlijk uitgedaagd en na de geboorte kwam er ook een emotionele uitdaging bij. Slapeloze nachten met een huilende baby, machteloosheid en uitputting tot we allen oververmoeid geraakten. Maar terwijl ik ’s nachts rondliep met de baby in de draagdoek, slaapliedjes neuriënd, bleef ik me vasthouden aan één gedachte: ook dit gaat voorbij.

En dat klopt. De slapeloze nachten zijn voorbij gegaan. De huilende baby werd een vrolijk en sportief kereltje. Die uiteraard weer nieuwe uitdagingen met zich mee brengt. Maar ook die gaan voorbij. Meer nog, ik slaag erin om ook daar de charme van in te zien.

Kortom, je kan nieuwe wegen inslaan en positieve mantra’s kunnen je daarbij helpen.

Vind je het zelf moeilijk om die positieve weg in te slaan? Dan ben je welkom voor een sprankelgesprek.

Tot sprankel!

Nele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s