Coaching betekent dat ik jou help om het leven te leiden dat je wil leiden.
Klinkt goed… maar wat betekent dat eigenlijk? Heb je je altijd al afgevraagd wat dat eigenlijk inhoudt en wat coaching precies is? Dan lees je hier het antwoord op de vragen die je misschien niet durfde te stellen.
-
Is coaching echt nodig?
Levensnoodzakelijk is coaching misschien niet, neen. Hoewel… Soms voelt het alsof je ter plaatse trappelt, zolang je niet die ene knoop hebt doorgehakt. Soms lijkt het alsof je niet echt van het leven kan genieten en je leven zo aan jou voorbijgaat. Of soms loop je keihard met je hoofd tegen de muur dat je niet anders kan dan hulp vragen. Dan kan coaching je helpen.
-
Hoe weet je wat een goede coach is?
Eerlijk? Dat weet je nooit helemaal zeker. Maar je kan wel een aantal parameters nagaan:
– Heeft de coach een website?
Daarop kan je al heel veel te weten komen. Zo kan je lezen op welke manier zij of hij te werk gaat. Vaak kan je al heel veel merken uit de manier waarop de coach schrijft. Voel je er je door aangesproken? Raakt die thema’s aan die jou ook nauw aan het hart liggen?
– Welke (voor)opleiding heeft de coach gehad?
Coach is (nog) geen beschermd beroep. Dat betekent dat meerdere personen zich coach kunnen noemen, zonder dat ze hier een echte opleiding voor hebben gehad. Daarom is het goed om je hier vooraf over te informeren. Normaal gezien zou dit op de website moeten vermeld zijn, anders heb je altijd het recht om dit na te vragen.
Een degelijke (voor)opleiding als master in de psychologie of pedagogie, bachelor in sociaal werk of orthopedagogie is niet noodzakelijk maar biedt wel garantie voor kwaliteit. Ook is het goed dat de coach een vervolgopleiding of een specialisatie heeft gevolgd aan een erkende vormingsinstituut of hogeschool, vb systeemgericht coachen, creatief coachen, ontwikkelingsgericht coachen, …
– Maakt de coach deel uit van een groepspraktijk of een beroepsvereniging?
Een goede coach laat zich omringen door andere professionals, waar hij of zij regelmatig mee afstemt. Als lid van een groepspraktijk engageer je je om bepaalde kwaliteit te bieden. Ook wordt er vaak naar elkaar doorverwezen of wordt er soms bij elkaar te rade gegaan. Zelf ben ik ook lid van de beroepsvereniging voor orthopedagogen. Dat betekent dat ik een deontologische code heb getekend, waardoor ik me onder meer houd aan regels rond beroepsgeheim, professionele bejegening en zo meer.
– Ken je nog andere mensen die bij de coach zijn langsgegaan?
De meeste mensen komen via-via bij mij. Ze werden doorverwezen door één van mijn collega’s, door hun huisarts of ze kregen het advies van een goede vriend of vriendin. Durf er dus zeker over te praten als je het lastig hebt. Je kan er nog versteld van staan als je hoort wie het ooit nog heeft moeilijk gehad en hiervoor ook hulp heeft gezocht. Hoor eens rond en laat je goed informeren. Het is belangrijk dat je de juiste hulp inschakelt, waar jij je zelf goed bij voelt.
-
Hoe weet je of je naar een psychoterapeut/psycholoog of een coach moet gaan?
Ooit hoorde ik iemand zeggen dat een psychotherapeut eerder naar het verleden kijkt en een coach eerder naar de toekomst. Maar eigenlijk richt een goede psychotherapeut zich ook op de toekomst en blikt een goede coach ook terug op het verleden om zo gerichter naar de toekomst te kijken.
Een psycholoog is een erkend beroep en kan psychische aandoeningen als depressies, dwang-, angst- en eetstoornissen behandelen. Deze behandelingen zullen veelal van langere duur zijn.
Bij een coach kan je terecht met levensvragen. Hij of zij zal met jou een duidelijk doel bepalen, bv ‘beslissing nemen over mijn werkcontext’ of ‘meer voor mezelf opkomen in mijn relatie’, en met jou hiervoor een traject opzetten. Dit traject is vaak korter dan een therapeutisch proces. Sommige mensen zijn met 1 à 2 gesprekken al goed geholpen. Anderen zullen meer baat hebben bij meerdere gesprekken. Uit ervaring weet ik dat drie gesprekken (of een veelvoud daarvan) iets in beweging kunnen brengen. Eerst ga je uitzoeken wat je precies wil veranderen, je gaat nieuwe zaken uitproberen, die je daarna kan evalueren.
-
Kwanta kosta?
Voor coachingssessies bestaan geen geconventioneerde tarieven, dus prijzen kunnen variëren van 5O tot 250 euro per gesprek. Voor een sprankelgesprek betaal je 60 euro. Stap je in voor een langer traject van 3, 6 of 9 gesprekken dan hanteer ik een aangepast tarief en betaal je iets minder per gesprek.
-
Hoe weet je of je de stap naar coaching moet zetten?
Dit kan eigenlijk alleen jij weten. Alleen jij kan voelen waar je grens ligt en wanneer je die hebt bereik (of net wil voorkomen dat je die bereikt). Het kan wel helpen om dit te bespreken met je omgeving omdat zij soms meer zicht hebben op je gedragingen en reacties.
Heb je nog vragen? Aarzel zeker niet om ze te stellen of…
Kom het zelf ervaren!
Ontdek het aanbod van sprankelcoaching @ Multizorg De Vaart op 22 juni vanaf 19u.
Schrijf je hier in.
Tot sprankel!
Nele