Blog

Je weg terug vinden

Dit is een gastblog van Elke. Elke is een ambitieuze en gedreven (jonge)dame met als motto “It’s better to urn out than to fade away”. Maar ook zij heeft het wel eens lastig…

Het overkomt me wel eens dat stress de overhand neemt en ik kom te zitten met een emotionele verstopping. Ik kan dan niet meer nadenken, slapen of eten. Het voelt af en toe alsof ik ben vast komen te zitten in een ruimte waarbij er allerlei radertjes rond me liggen, maar de handleiding om ze te doen draaien ontbreekt. Ik ging daarom voor het eerst naar de sprankelcoach.

Het was in eerste instantie best akelig om hulp te vragen. Ik vond het moeilijk om aan mezelf toe te geven dat ik er alleen niet meer uit kon geraken en dat ik eens met iemand moest spreken die ondersteuning kan bieden in het maken van keuzes. Gelukkig moet ik niet te ver zoeken en ging ik langs bij Sprankelcoach Nele. Geen canapeetoestanden, diepgravende psychologische vragen maar een goed gesprek met thee.

En zo vond ik mijn weg terug. Zo kan ik het best ook verwoorden. Ik was iets kwijt, ik zocht iets en door dat gesprek heb ik het terug kunnen vinden. Ik zat daar in die denkbeeldige ruimte, met mijn stilgevallen radertjes en ik kreeg mijn gereedschapskist niet open om te kunnen zoeken naar gereedschap om ze terug in gang te zetten. Maar Nele gaf niet op en bleef luisteren. Mijn gereedschapskist ging open maar ik wist niet waar te beginnen.

 Nele stelde de juiste vragen en ik vond mijn schroevendraaier om een aantal emotionele schroefjes los te draaien. Ze benoemde mijn krachten en ik zag mijn steunbronnen opnieuw, zo kwamen mijn radertjes terug in één lijn te liggen. Nele liet stiltes, zo vond ik mijn kleine tandwieltjes terug om tussen de grote radertjes te bevestigen.

Ik stapte terug buiten en voelde me tien kilo lichter, mijn raders waren terug gaan draaien en mijn vuur begon terug te branden. Ik vond de richting die ik nodig had.

Heb jij soms ook dat gevoel? Grasduin zeker eens op deze website of maak een afspraak om je radertjes terug op een rijtje te krijgen zodat je terug volop kan sprankelen.

Elke

 

Foto: https://artistiekecompetenties.blog

 

 

Zo word je baas van je eigen gedachten

Ik weet dat ik moet beslissen maar ik kom er niet toe. Wat als het niet goed genoeg gaat zijn? Ik durf de stap niet te zetten. Ik weet niet wat ik moet doen.

Zo’n gedachten ken je misschien wel? Gedachten die je eerder belemmeren dan dat ze je helpen. Gedachten die in je hoofd blijven zweven en je telkens weer doen twijfelen, piekeren en tobben.

Of misschien ken je de gevolgen? Een eenvoudig voorbeeldje: Je moet een presentatie maken op het werk, je vindt dit heel belangrijk maar je komt er maar niet toe om je voorbereiding te maken. Telkens weer stel je het uit. Of omgekeerd: je blijft er maar aan bezig en kan het niet lossen.

ABC

Het lijkt wel alsof er iets tussenkomt, een soort saboteur die je (goede) intenties dwarsboomt en je belemmert in wie je wil zijn of wat je wil doen. Wat er daar tussenkomt zijn belemmerende gedachten. In de literatuur spreken ze dan van het ABC-model.

A: activating events (gebeurtenis) – Er gebeurt iets, bijvoorbeeld je leidinggevende vraagt je om een presentatie te houden.
B: beliefs (gedachten en overtuigingen) – Je denkt: “Oei, kan ik dit wel? Gaat het wel goed genoeg zijn?”
C: consequences (gedrag en/of emoties) – Je verlamt, schiet in een kramp of je schiet in actie en blijft er maar mee bezig.

Stap 1: Bewust worden van je belemmerende gedachten

Het kan zijn dat je je niet bewust bent van die belemmerende gedachten en dat je enkel de gevolgen kent, bijvoorbeeld dat je geen hulp vraagt als je het moeilijk hebt of dat je niet kan beslissen wat je moet doen. Hier kunnen heel wat gedachten onder liggen.

Dit zijn klassieke voorbeelden van belemmerende gedachten
–          Ik wil niemand lastig vallen!
–          Wat gaan de mensen denken?
–          Het moet goed genoeg zijn!
–          Wat als?
–          Wat kan ik allemaal verliezen?
–          …

Misschien herken je deze gedachten wel? Of komen er andere gedachten bij je op? Ga eens te rade bij jezelf. Deze gedachten en overtuigingen zijn vaak diep geworteld. Vaak ontstaan ze al heel vroeg en soms worden ze ook doorgegeven van generatie op generatie. Wat zou dat bij jou kunnen zijn? Welke dingen spelen mee?

Stap 2: De belemmerende gedachten ontwapenen

Wees niet te hard voor jezelf als je deze gedachten bij jezelf (her)kent. Het is normaal dat je deze hebt en dat deze blijven spelen. Als je je bewust bent van deze gedachten, sta je al heel ver.

Het is niet altijd makkelijk om deze diep gewortelde gedachten om te keren, maar je kan er wel meer meester van worden. Meer dan van een gebeurtenis, want daar heb je niet altijd vat op. Wel heb je vat op hoe je ermee omgaat. Ga er dus maar op een rustige en milde wijze mee om: je herkent deze gedachten en kijkt er eens rustig naar.

Je kan jezelf dan volgende vragen stellen:

–          Zijn deze gedachten gebaseerd op feiten?

–          Zijn deze gedachten helpend?

Als je op deze vragen al één maal neen kan zeggen, kan je de gedachten al ontwapenen. Het zijn immers maar gedachten en die kunnen net zo zeer weer keren. Of anders gezegd: Thougts aren’t facts so don’t take them seriously.

Als het voor jou kan, kan je deze gedachten ook grondiger bekijken:

–          Wat zeggen deze gedachten mij? Wat is voor mij belangrijk?

Misschien zegt het iets over jouw angst om te falen, angst om los te laten, … Niet erg als je dit bij jezelf (her)kent, ook hierin kan je groeien en evolueren.

Thoughts and feelings are indicators, not dictators.

Stap 3: Belemmerende gedachten omkeren naar helpende gedachten

Eén voordeel van gedachten: je kan ermee discussiëren, je kan er je verstand voor gebruiken om ze in vraag te stellen en om te buigen. Je rationaliseert je irrationele gedachten zodat ze je helpen in plaats van belemmeren.

Een aantal voorbeeldjes:

–          Gaat het wel goed genoeg zijn?
–> Moet het goed genoeg zijn? Moet het al definitief zijn? Wat als het nog niet perfect is? Zou dat zo’n ramp zijn?

–          Ik wil niemand last vallen.
–> Val je er iemand mee lastig? Misschien vinden mensen het wel lastiger dat ze willen helpen en je niet kunnen helpen.

–          Ik moet dit nog met die en die bespreken.
–> Heb je toestemming nodig? Eigenlijk heb je enkel toestemming nodig van jezelf, aan anderen kun je het meedelen. Je kan wel bondgenoten zoeken die je kunnen steunen.

–          Wat kan ik allemaal verliezen?
–> Wat kan je winnen?

En het allerbelangrijkste bij gedachten? Soms moet je ze gewoon stopzetten, soms moet je het gewoon doen! Anders krijg je last van “paralysis bij analysis”: verlamming door er te veel over nadenken. Soms is het tijd om je koudwatervrees te overwinnen en gewoon in het water te duiken.

Je bent immers zelf de baas van je gedachten en van je leven. ik wens je hier heel veel succes mee!

Tot sprankel!

Nele

Wat gun jij je jezelf voor het nieuwe jaar?

Stel je voor dat ik je één sprankelcadeau zou geven. Eén cadeau dat je echt wenst én dat je jezelf gunt. Wat zou dat dan zijn?

Komt er meteen iets bij je op? Of moet je er even over denken?

Ik vind dat zelf best wel een moeilijke vraag. Wat gun ik mezelf echt? Wat wens ik écht voor mezelf? Lees verder Wat gun jij je jezelf voor het nieuwe jaar?

Vier tips om de eindejaarsfeesten goed te overleven

December? Dat is dubbel en dik feesten! Maar wat als je die eindejaarsfeesten helemaal niet zo ziet zitten? Wat als je er om welke reden dan ook eerder tegen opziet dan naar uitkijkt? Wat als je de feesten aanvoelt als een verplichting of als een broeihaard van verwachtingen waar je moet aan voldoen? Dan kunnen deze overlevingstips van pas komen. Lees verder Vier tips om de eindejaarsfeesten goed te overleven

Op zoek naar het perfecte stressvrije leven?

Gelukkig zijn, daarvoor zou ik alles geven,” zong Raymond al in de vorige eeuw. En nog altijd hoor ik dat mensen ernaar op zoek zijn. Op zoek naar het perfecte leven, het perfecte huis of de perfecte job.

Als ik tien kilo ben afgevallen, dan zal ik gelukkig zijn. Of als de zorg voor de kinderen wat minder wordt, dan zal ik meer kunnen rust nemen en genieten. Of als onze verbouwing klaar is, dan heb ik weer wat meer tijd voor mezelf.

Maar werkt het zo wel? Meer en meer besef ik dat het hierom draait Lees verder Op zoek naar het perfecte stressvrije leven?

Hoe kan ik de lat minder hoog leggen voor mezelf (2)

Ik zou wel willen gaan zwemmen, maar eerst moet ik mijn huishouden nog doen.
In de week heb ik niet zo graag dat er mensen langs komen, want dan heb ik geen tijd om veel op te ruimen en ligt mijn huis er zo rommelig bij.
Hoe doen al die anderen dat? Bij hen lijkt het altijd zo vanzelf te gaan, terwijl ik hier maar zit te klungelen. Of is dat bij anderen ook zo?

Ja dus… bij anderen is dat ook zo! Lees verder Hoe kan ik de lat minder hoog leggen voor mezelf (2)

Hoe kan ik de lat minder hoog leggen voor mezelf?

Als coach help ik mensen om zicht te krijgen op wat ze willen, hun krachten te ontdekken om zo hun dromen verder waar te maken. Heerlijk vind ik dat, omdat ik telkens weer merk dat mensen zelf groeikracht in zich hebben en met extra begeleiding erin slagen om (grote) kleine stapjes te zetten.

En toch… toch valt het me telkens weer op hoe streng we zijn voor onszelf. We leggen de lat ergens hoog in de lucht, waardoor we er niet aan kunnen geraken. Lees verder Hoe kan ik de lat minder hoog leggen voor mezelf?