Blog

Wat gun jij je jezelf voor het nieuwe jaar?

Stel je voor dat ik je één sprankelcadeau zou geven. Eén cadeau dat je echt wenst én dat je jezelf gunt. Wat zou dat dan zijn?

Komt er meteen iets bij je op? Of moet je er even over denken?

Ik vind dat zelf best wel een moeilijke vraag. Wat gun ik mezelf echt? Wat wens ik écht voor mezelf? Ik had ooit een collega die bij de nieuwjaarswensen (en de bijhorende drie kussen) vroeg: “En wat mag ik jou wensen?” De eerste keer dat ze dat vroeg, was ik zo verrast door de vraag dat ik maar wacht schaapachtig stond te lachen. De tweede keer flapte ik er iets heel persoonlijks uit dat ik eigenlijk helemaal nog niet wou vertellen (om je een tip te geven: we hadden toen nog geen kinderen). En wat ik de derde keer deed, weet ik niet meer goed maar het zal wellicht ook iets gênants geweest zijn.

Sinds dan probeer ik er bewuster bij stil te staan. Hoe blik ik terug op het voorgaande jaar? Wat wil ik voor het volgende jaar? Wat gun ik mezelf voor het volgende jaar? En is dat ook realistisch? Want ik gun mezelf wel een knap huis in Toscane maar dat zit er momenteel nog niet echt in. Maar we kunnen wel jaarlijks mooie vakanties maken naar de zon en zo komt mijn wens toch al wat meer uit.

Als mijn cadeautje voor jou voor het nieuwe jaar, deel ik graag een oefening die je hierbij kan helpen. Je kan rustig de tijd nemen om deze oefening te maken: ga er op je gemak voor zitten en neem pen en papier.

Ik raad je sowieso aan om tot helemaal het eind door te lezen want daar geef ik misschien wel een écht sprankelcadeau weg!

  1. Wat waren jouw sprankelmomenten in 2017?

In deze stap blik je terug op het afgelopen jaar. Wat ging er goed? Waar ben je blij om? Wat heb je graag gedaan? Waar blik je met plezier op terug? Wat waren met andere woorden je sprankelmomenten?

Dit kan iets heel groots zijn. Voor mij is dat bijvoorbeeld Sprankel Coaching opstarten en mensen werkelijk kunnen helpen. Maar ook iets heel kleins, bijvoorbeeld dat je terug bent beginnen lopen of dat je af en toe gezond hebt gekookt.

Schrijf maar zo veel op als je wilt. Alles wat bij je opkomt, kan je noteren. Dit lijstje kan bij wijze van spreken nooit té lang zijn. Je kan het later ook nog aanvullen, want misschien is het wel even wennen om zo naar het positieve te kijken.

  1. Hoe kan je deze sprankelmomenten (nog) (meer) beleven in 2018?

In deze stap mag je dromen! In je vorige lijstje heb je wellicht heel wat mooie zaken of talenten van jezelf ontdekt. Stel je voor dat je deze talenten nog meer zou ontwikkelen of dat je nog meer van die fijne momenten zou beleven. Wat zou er dan gebeuren? Hoe zou het dan gaan?

Ik geef graag een voorbeeld om het wat concreter te maken. Misschien was er een periode op het werk dat je net iets anders deed en merkte je dat je dit eigenlijk heel fijn vindt. Wat als je dit nog meer zou kunnen doen? Of misschien ben je afgelopen jaar meer gaan lopen en heb je hier heel erg van genoten? Wat als je nog meer zou gaan lopen? En welke talenten van jezelf komen aan bod in het lopen, bv doorzettingsvermogen, doelgerichtheid, … Wat als je die elementen ook op anderen plekken zou inzetten, bv op je werk?

Zo krijg je dromen die verankerd zijn in de realiteit: ze bouwen voort op de ervaring, aangevuld met nieuwe perspectieven.

  1. Welke concrete stappen ga je hiervoor zetten?

In deze stap zet je je verstand in. Na het dromen zoek je hoe je dit écht kan maken. Welke stappen moet je zetten? Wie kan je ervoor aanspreken? Wat kan je er echt voor doen?

Zo kan je je baas aanspreken om nog andere taken op te nemen. Of uitkijken naar een andere job? Of meer tijd voorzien om te gaan lopen?

Het zal misschien niet zo evident zijn om dit volledig uit te voeren, maar ik geloof wel dat er altijd íets mogelijk is. Elke kleine stap, is een stap. En elke stap zet je weer verder op je pad, zodat jóuw pad steeds duidelijker wordt. Op deze manier blijft het niet alleen bij dromen of nadenken hoe je het kan doen, maar je doet het ook effectief. Het kan helpen om voor jezelf doelen op te stellen of concrete momenten vast te leggen in je agenda. Zo maak je je droom waar en kan je jezelf echt het sprankelcadeau gunnen.

Ik wens je heel veel succes in deze oefening en gun je heel hard jouw sprankelcadeau.

Vind je het moeilijk om deze oefening zelf te doen? Heb je het lastig om sprankelmomenten te vinden of om jezelf deze sprankelmomenten te gunnen? Of wil je graag een klankbord om dit te bespreken, zodat je jezelf écht dit sprankelcadeau kan gunnen?

Dan heb ik GOED NIEUWS voor jou!

In 2018 geef ik TWEE GRATIS COACHINGS weg!

Stuur me een mailtje met
waarom je vindt dat jij recht hebt op deze coaching.
Waarmee zou ik jou kunnen helpen
om nog meer sprankelend te gaan leven?

Tot sprankel!

Nele

Vier tips om de eindejaarsfeesten goed te overleven

December? Dat is dubbel en dik feesten! Maar wat als je die eindejaarsfeesten helemaal niet zo ziet zitten? Wat als je er om welke reden dan ook eerder tegen opziet dan naar uitkijkt? Wat als je de feesten aanvoelt als een verplichting of als een broeihaard van verwachtingen waar je moet aan voldoen? Dan kunnen deze overlevingstips van pas komen. Lees verder Vier tips om de eindejaarsfeesten goed te overleven

Op zoek naar het perfecte stressvrije leven?

Gelukkig zijn, daarvoor zou ik alles geven,” zong Raymond al in de vorige eeuw. En nog altijd hoor ik dat mensen ernaar op zoek zijn. Op zoek naar het perfecte leven, het perfecte huis of de perfecte job.

Als ik tien kilo ben afgevallen, dan zal ik gelukkig zijn. Of als de zorg voor de kinderen wat minder wordt, dan zal ik meer kunnen rust nemen en genieten. Of als onze verbouwing klaar is, dan heb ik weer wat meer tijd voor mezelf.

Maar werkt het zo wel? Meer en meer besef ik dat het hierom draait Lees verder Op zoek naar het perfecte stressvrije leven?

Hoe kan ik de lat minder hoog leggen voor mezelf (2)

Ik zou wel willen gaan zwemmen, maar eerst moet ik mijn huishouden nog doen.
In de week heb ik niet zo graag dat er mensen langs komen, want dan heb ik geen tijd om veel op te ruimen en ligt mijn huis er zo rommelig bij.
Hoe doen al die anderen dat? Bij hen lijkt het altijd zo vanzelf te gaan, terwijl ik hier maar zit te klungelen. Of is dat bij anderen ook zo?

Ja dus… bij anderen is dat ook zo! Lees verder Hoe kan ik de lat minder hoog leggen voor mezelf (2)

Hoe kan ik de lat minder hoog leggen voor mezelf?

Als coach help ik mensen om zicht te krijgen op wat ze willen, hun krachten te ontdekken om zo hun dromen verder waar te maken. Heerlijk vind ik dat, omdat ik telkens weer merk dat mensen zelf groeikracht in zich hebben en met extra begeleiding erin slagen om (grote) kleine stapjes te zetten.

En toch… toch valt het me telkens weer op hoe streng we zijn voor onszelf. We leggen de lat ergens hoog in de lucht, waardoor we er niet aan kunnen geraken. Lees verder Hoe kan ik de lat minder hoog leggen voor mezelf?

Hoe ga je om met een tegenslag?

Een relatie die spaak loopt. Een jobopportuniteit die zich toch niet voordoet. Een afspraak die anders loopt dan je hoopte. Een vriendschap die niet is wat je dacht. Een promotie die je mist.

Een tegenslag kan er soms hard inhakken. Het loopt anders dan je gedacht of gehoopt had en even voel je de grond onder je voeten wegzakken. Je had het je anders voorgesteld en dan komt het slechte nieuws des te harder aan. Hoe kan je hiermee omgaan? Hoe kan je er voor zorgen dat deze tegenslag je niet helemaal overhoop haalt? Lees verder Hoe ga je om met een tegenslag?

De kwispelmodus of hoe je kan richting geven aan je leven of loopbaan

Ik voel me niet gelukkig met wat ik nu doe maar hoe kan ik weten wat ik dan wel moet doen? En als ik het weet, durf ik dan wel de stap te zetten? En waar vind ik de energie om dat allemaal te doen?

Energie is een vreemd beestje. Soms lijken we er te veel van te hebben maar vaker is de energie zoek of het vat leeg.

Bij mijn zoontje van vier lijkt het soms een aan- of uitknop. Energie aan of energie uit. Toen we op vakantie het lumineuze idee hadden gevat om een bergwandeling te maken, leek vooral de uit-knop op te staan. “Mama, mijn voeten doen pijn” of “Papa, wil je me dragen?” En toen waren we nog maar 400 meter ver.

Flow

Maar toen… toen begon het tij te keren. Lees verder De kwispelmodus of hoe je kan richting geven aan je leven of loopbaan