Hoe kan ik rust creëren in mijn gezin

Dit is een gastartikel. Steven Gielis van ZITDAZO interviewde me naar aanleiding van de publicatie van het boek RUST

Kan je jezelf even voorstellen?
Ik ben Nele, mama van Casper en Victor, getrouwd met Steven. Zoals veel moeders ben ik niet alleen mama, maar onderneem daarnaast ook nog veel andere activiteiten.

Ik combineer een job aan de Odisee hogeschool met een baan als zelfstandig coach in mijn eigen coachingspraktijk, Sprankelcoaching, waar ik onder andere trajecten op maat opzet rond omgaan met stress, assertiviteit en persoonlijke ontwikkeling.

Daarnaast ben ik freelance-medewerker van ZITDAZO en geef ik met heel veel plezier de assertiviteitstrainingen voor kinderen.

Dan vond je ook de tijd om een boek te schrijven! Waarom heb je dit boek geschreven?
Ja, gek he. (lacht). Dit lukt eigenlijk alleen door zelf de tijd te nemen om tot rust te komen en van daaruit de juiste keuzes te maken en prioriteiten te stellen.

Ik schreef dit boek omdat ik er zelf heel erg in geloof om samen met je kinderen tot rust te komen en zo samen te groeien in zelfvertrouwen. Want eerlijk gezegd, dat gaat toch vaak gelijk op.

Wat kunnen gezinnen terugvinden in het boek?
Je vindt eerst een brede toelichting en achtergrond. Ik vertrek hierbij van zes uitgangspunten, die je breed en concreet kunt toepassen. Eentje daarvan is: “Een kind heeft geen behoefte aan een perfecte ouder, maar wel aan een echte, nabije en betrokken ouder”. Hier ga ik dan dieper op in zodat je een algemene basis meekrijgt.

Daarna stel ik een aantal concrete activiteiten voor om je kind tot rust te laten komen. Deze oefeningen en activiteiten kun je zelf met je kind doen. Op die manier leer je hoe je samen tot rust kunt komen en wordt je kind eigenaar van zijn eigen gedachten en gevoelens.

Voor wie is het boek bedoeld?
Dit boek is vooral gericht aan ouders, plusouders, pleegouders, adoptieouders, grootouders en ga zo maar door. Maar uiteraard kun je deze principes, uitgangspunten en oefeningen ook toepassen als professioneel begeleider, leerkracht, opvoeder, verzorger enzovoort.

De oefeningen in dit boek zijn vooral gericht op kinderen uit de basisschool. Ook in de voorbeelden zul je vooral kinderen van 5 tot 11 jaar terugvinden. Maar de principes kun je eigenlijk al heel vroeg toepassen en ook op latere leeftijd zijn het nog belangrijke uitgangsposities.

Kortom je haalt uit dit boek wat voor jouw situatie zinvol en bruikbaar is. Ik geloof namelijk ook heel erg in de krachten en eigenheid van elk gezin. Dit boek geeft nog meer inspiratie, achtergrond en concrete ideeën voor waar elk gezin dagelijks mee bezig is: zorgen dat het goed draait en dat elk lid zich min of meer goed voelt.

Denk je dat veel mensen zich zullen herkennen in het boek?
Ik hoop het wel. Ik werk ook met heel concrete voorbeelden en situaties. Ik merk dat heel veel gezinnen met deze vraag zitten. Dat is op zich helemaal niet problematisch en zelfs eigen aan deze tijd. In elk gezin loopt het immers weleens uit de hand en bij iedereen kookt het potje weleens over.

We zijn wel verschillend in hóe dit potje overkookt, welk gedrag je kind dan vertoont en hoe jij hierop reageert. Het goede nieuws is dat je hieraan kunt werken en dit kunt veranderen. En hiervoor geef ik heel graag concrete tips en inspiratie in dit boek.

ZITDAZO: Waar kunnen gezinnen verdere informatie of meer begeleiding en inspiratie vinden?
Het boek is te koop in elke boekhandel of te bestellen via http://www.lannoo.be/rust.

Daarnaast bied ik ook een gespecialiseerd aanbod aan rond het vinden van rust bij jezelf en bij je gezin. Je leest er hier meer over:

Coaching en groepcoaching over het vinden van rust bij jezelf en in je gezin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s