Op zoek naar het perfecte stressvrije leven?

Gelukkig zijn, daarvoor zou ik alles geven,” zong Raymond al in de vorige eeuw. En nog altijd hoor ik dat mensen ernaar op zoek zijn. Op zoek naar het perfecte leven, het perfecte huis of de perfecte job.

Als ik tien kilo ben afgevallen, dan zal ik gelukkig zijn. Of als de zorg voor de kinderen wat minder wordt, dan zal ik meer kunnen rust nemen en genieten. Of als onze verbouwing klaar is, dan heb ik weer wat meer tijd voor mezelf.

Maar werkt het zo wel? Meer en meer besef ik dat het hierom draait:

Het is niet wat je doet
Het is hoe je het doet

Het is niet wat je ziet
Het is hoe je het bekijkt

Het is niet hoe het leven is
Het is hoe jij het leeft

Wat zal er immers veranderen als je afgevallen bent, als de kinderen het huis uit zijn of als de verbouwing klaar is? Ook dan zullen er nog zaken zijn die lastig zijn. Het kan immers altijd beter, meer of anders. Je kan heel veel aan je leven veranderen, maar niet alles. En zelfs als alles je in de schoot zou geworpen worden, kan je nog niet tevreden zijn.

Wat je wel kan proberen te veranderen, is je mindset. Dat is de manier waarop jij in het leven staat, de manier waarop je naar je leven kijkt. Klinkt mooi, maar wat betekent dat dan?

Het is niet wat je doet, het is hoe je het doet

Je kan naar een schitterend wellness-centrum gaan en er toch niet van genieten. Of je kan in je tuin zitten met een eenvoudig glas water en er toch van genieten. Het gaat er dus niet altijd om wat je precies doet, maar wel met welke ingesteldheid dat je het doet. Een voorbeeldje: dit seizoen moeten er telkens weer bladeren bij elkaar worden geharkt en eikels bij elkaar geveegd. Dat lijkt wel een werkje zonder einde want er komen telkens weer nieuwe bladeren en nieuwe eikels bij. Maar als ik het bekijk als een mindful oefening waar ik ook nog kan genieten van de herfstzon op mijn snoet, wordt het veel aangenamer. Meer nog, zo heb ik meteen ook mijn dosis lichaamsbeweging en meditatie voor de dag gehad. Het is dus niet wat je doet, maar wel hoe je het doet.

Het is niet wat je ziet, het is hoe je het bekijkt

Ooit gingen twee vriendinnen wandelen. Ze waren zo verwikkeld in hun gesprekken dat hun wandeling dubbel zo lang duurde als verwacht. Toen ze terugkwamen vroeg iemand hoe hun wandeling was geweest. “Slecht,” zei de ene, “we zijn helemaal verloren gelopen en hebben er heel lang over gedaan.” Terwijl de andere zei: “Goed, we hadden de tijd om goed te kunnen bijbabbelen en hebben door teamwerk onze weg teruggevonden.” Zelfde wandeling, twee verschillende mindsets.

Soms zijn er ook elementen die je mindset beïnvloeden. Zo is stress of vermoeidheid voor mij vaak een factor die mijn zicht kan vertroebelen. Als ik goed ben uitgeslapen, kan ik er goed mee om als de kinderen druk doen. Maar dat is wel anders als ik wat vermoeider ben. Als ik een fijne dag heb gehad, zie ik de rommel in huis als gezellige chaos. Als ik thuiskom na een stressvolle dag, kan ik die gezelligheid plots heel wat minder relativeren. Zelfde huis, verschillende mindsets.

Het is niet hoe het leven is, het is hoe jij het leeft

Je kan dus best je mindset veranderen, maar dat is niet zo evident. Het is als een nieuw pad dat je moet leren bewandelen, een nieuwe gewoonte en zienswijze die je moet aanpassen. En dat is niet altijd makkelijk. De oude weg is al helemaal ingesleten, het paadje is al platgetreden. Het vraagt dus best wel moed en doorzettingsvermogen om een andere weg uit te gaan en te blijven gaan. De andere weg voelt immers veel comfortabeler. Die ben je namelijk gewoon, daar ben je nog geweest en je weet hoe het daar is (zelfs al is dat niet ok). Die nieuwe weg is nog wat ongewoon en onwennig. Dan helpt het om te voelen hoe mooi het is langs deze nieuwe weg en hoe anderen hier ook mee(r) van kunnen genieten.

Soms moet je dus heel bewust van koers veranderen en je brein laten wennen aan nieuwe gedachten. Als ik voor een vervelend klusje sta, formuleer ik bewust een aantal positieve elementen die erbij verbonden zijn. Als ik negatieve gedachten voel opkomen, haal ik drie maal rustig adem zodat ik wat meer ruimte in mijn hoofd creëer. En zo kan ook jij je eigen hulpmiddelen creëren om je mindset te veranderen. Negatieve punten zijn er immers altijd, net zoals de positieve punten. Het is dus niet hoe het leven is, maar wel hoe jij het leven leeft.

Ik wens je heel veel succes met je niet zo perfecte leven 🙂

Tot sprankel!

Nele

Meer weten over mindset en hoe je zelf een meer positieve of groeigerichte kijk kan aannemen? 
Dat vind je hier of hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s