Wat gun jij je jezelf voor het nieuwe jaar?

Stel je voor dat ik je één sprankelcadeau zou geven. Eén cadeau dat je echt wenst én dat je jezelf gunt. Wat zou dat dan zijn?

Komt er meteen iets bij je op? Of moet je er even over denken?

Ik vind dat zelf best wel een moeilijke vraag. Wat gun ik mezelf echt? Wat wens ik écht voor mezelf? Ik had ooit een collega die bij de nieuwjaarswensen (en de bijhorende drie kussen) vroeg: “En wat mag ik jou wensen?” De eerste keer dat ze dat vroeg, was ik zo verrast door de vraag dat ik maar wacht schaapachtig stond te lachen. De tweede keer flapte ik er iets heel persoonlijks uit dat ik eigenlijk helemaal nog niet wou vertellen (om je een tip te geven: we hadden toen nog geen kinderen). En wat ik de derde keer deed, weet ik niet meer goed maar het zal wellicht ook iets gênants geweest zijn.

Sinds dan probeer ik er bewuster bij stil te staan. Hoe blik ik terug op het voorgaande jaar? Wat wil ik voor het volgende jaar? Wat gun ik mezelf voor het volgende jaar? En is dat ook realistisch? Want ik gun mezelf wel een knap huis in Toscane maar dat zit er momenteel nog niet echt in. Maar we kunnen wel jaarlijks mooie vakanties maken naar de zon en zo komt mijn wens toch al wat meer uit.

Als mijn cadeautje voor jou voor het nieuwe jaar, deel ik graag een oefening die je hierbij kan helpen. Je kan rustig de tijd nemen om deze oefening te maken: ga er op je gemak voor zitten en neem pen en papier.

Ik raad je sowieso aan om tot helemaal het eind door te lezen want daar geef ik misschien wel een écht sprankelcadeau weg!

  1. Wat waren jouw sprankelmomenten in 2017?

In deze stap blik je terug op het afgelopen jaar. Wat ging er goed? Waar ben je blij om? Wat heb je graag gedaan? Waar blik je met plezier op terug? Wat waren met andere woorden je sprankelmomenten?

Dit kan iets heel groots zijn. Voor mij is dat bijvoorbeeld Sprankel Coaching opstarten en mensen werkelijk kunnen helpen. Maar ook iets heel kleins, bijvoorbeeld dat je terug bent beginnen lopen of dat je af en toe gezond hebt gekookt.

Schrijf maar zo veel op als je wilt. Alles wat bij je opkomt, kan je noteren. Dit lijstje kan bij wijze van spreken nooit té lang zijn. Je kan het later ook nog aanvullen, want misschien is het wel even wennen om zo naar het positieve te kijken.

  1. Hoe kan je deze sprankelmomenten (nog) (meer) beleven in 2018?

In deze stap mag je dromen! In je vorige lijstje heb je wellicht heel wat mooie zaken of talenten van jezelf ontdekt. Stel je voor dat je deze talenten nog meer zou ontwikkelen of dat je nog meer van die fijne momenten zou beleven. Wat zou er dan gebeuren? Hoe zou het dan gaan?

Ik geef graag een voorbeeld om het wat concreter te maken. Misschien was er een periode op het werk dat je net iets anders deed en merkte je dat je dit eigenlijk heel fijn vindt. Wat als je dit nog meer zou kunnen doen? Of misschien ben je afgelopen jaar meer gaan lopen en heb je hier heel erg van genoten? Wat als je nog meer zou gaan lopen? En welke talenten van jezelf komen aan bod in het lopen, bv doorzettingsvermogen, doelgerichtheid, … Wat als je die elementen ook op anderen plekken zou inzetten, bv op je werk?

Zo krijg je dromen die verankerd zijn in de realiteit: ze bouwen voort op de ervaring, aangevuld met nieuwe perspectieven.

  1. Welke concrete stappen ga je hiervoor zetten?

In deze stap zet je je verstand in. Na het dromen zoek je hoe je dit écht kan maken. Welke stappen moet je zetten? Wie kan je ervoor aanspreken? Wat kan je er echt voor doen?

Zo kan je je baas aanspreken om nog andere taken op te nemen. Of uitkijken naar een andere job? Of meer tijd voorzien om te gaan lopen?

Het zal misschien niet zo evident zijn om dit volledig uit te voeren, maar ik geloof wel dat er altijd íets mogelijk is. Elke kleine stap, is een stap. En elke stap zet je weer verder op je pad, zodat jóuw pad steeds duidelijker wordt. Op deze manier blijft het niet alleen bij dromen of nadenken hoe je het kan doen, maar je doet het ook effectief. Het kan helpen om voor jezelf doelen op te stellen of concrete momenten vast te leggen in je agenda. Zo maak je je droom waar en kan je jezelf echt het sprankelcadeau gunnen.

Ik wens je heel veel succes in deze oefening en gun je heel hard jouw sprankelcadeau.

Vind je het moeilijk om deze oefening zelf te doen? Heb je het lastig om sprankelmomenten te vinden of om jezelf deze sprankelmomenten te gunnen? Of wil je graag een klankbord om dit te bespreken, zodat je jezelf écht dit sprankelcadeau kan gunnen?

Dan heb ik GOED NIEUWS voor jou!

In 2018 geef ik TWEE GRATIS COACHINGS weg!

Stuur me een mailtje met
waarom je vindt dat jij recht hebt op deze coaching.
Waarmee zou ik jou kunnen helpen
om nog meer sprankelend te gaan leven?

Tot sprankel!

Nele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s