Vier tips om de eindejaarsfeesten goed te overleven

December? Dat is dubbel en dik feesten! Maar wat als je die eindejaarsfeesten helemaal niet zo ziet zitten? Wat als je er om welke reden dan ook eerder tegen opziet dan naar uitkijkt? Wat als je de feesten aanvoelt als een verplichting of als een broeihaard van verwachtingen waar je moet aan voldoen? Dan kunnen deze overlevingstips van pas komen.

  1. Je bent je eigen norm

Hoe vier jij oudjaar? Wat doen jullie met nieuwjaar? Oh boy, het is jarenlang een lastige vraag geweest, waar ik soms al van half oktober mee kampte. Want oudjaar vieren is toch een beetje equivalent aan verjaardagsfeestjes in de lagere school. Je wilt het liefst dat er veel vriendjes zijn en dat je veel kadootjes krijgt. Lees als: ‘als ik oudjaar niet vier met heel veel vrienden en een hoop onbekenden drie kussen geef, ben ik toch wel een zielige doos’. Of zou het ook anders kunnen?

Eén jaar besloten we door omstandigheden nieuwjaar met ons tweetjes te vieren. Gewoon samen koken, spelletjes spelen, tijd nemen voor elkaar en om 12u een extra keer toosten. Het bleek één van de leukste oudjaars ooit. Wat niet betekent dat ik het elke keer zo vier. Want de slappe lach hebben met mijn schoolfamilie, onnozel doen met mijn zus of kwissen met vrienden blijkt ook telkens weer een geslaagd concept.

Kortom, je bepaalt zelf waar en hoe je het viert. Want wie heeft ooit beslist dat hét grootste feest van het jaar dé norm moet zijn. Jij beslist zelf wat je norm is, of dat nu vuurwerk op de grote markt of een flesje kraken met z’n twee of wat dan ook is.

  1. Hou je familie maar vooral ook jezelf te vriend

Heb je beslist om het dit jaar wat kleinschalig te houden? Dan heeft dat soms ook consequenties voor anderen. Met familiefeesten hangen immers verwachtingen en loyaliteiten samen. Zeker in grote families of nieuw samengestelde gezinnen kan het puzzelen zijn om te zien bij wie je wanneer kan gaan. Daar ‘neen’ tegen zeggen is vaak niet zo evident.

Dan kan ‘verbindende communicatie’ je helpen. Hierbij probeer je je eigen boodschap door te geven, maar de verbinding met de ander niet te verliezen. Volgende stappen kan je hierbij volgen:

–          Feit: Je grootmoeder wil graag dat je zowel met kerst als met nieuw langskomt.

–          Gevoel: Dit geeft je een opgejaagd gevoel. Je vindt het veel en druk, ook in combinatie met de andere feesten. Vaak is het daar ook maar wat hangen en binnen zitten.

–          Behoefte: Je wil wel graag met haar vieren, want je ziet haar graag en wil graag tijd met haar doorbrengen. Maar tegelijkertijd wil je ook rust voor jou en je gezin.

–          Verzoek: Je vindt het belangrijk om tijd met elkaar door te brengen, maar dit doe je het liefst één keer goed dan twee keer maar half en opgejaagd. “Zullen we één moment kiezen dat voor ons allemaal goed past en dan doen we samen iets gezelligs?”

Je zoekt dus voor jezelf wat je belangrijk vindt en formuleert vanuit een ik-boodschap een concreet verzoek. Samen kan je dan nog zoeken wat er past. Zo hou je niet alleen je familie, maar ook jezelf te vriend.

  1. Je beslist zelf hoe ‘sociaal’ je bent

Ik moet nog even kijken of ik kan,” schreef Liesbeth Smit en voor vele introverte mensen zal dit wel herkenbaar zijn. Er zijn mensen die spontaan beginnen te huppelen als ze denken aan een druk feest of die houden van recepties met small talk. Maar voor anderen boezemt dat best wel wat stress in. Want wat zal ik zeggen? En hoe lang moet ik blijven? Wat als ik daar niemand ken? En wat als ik gewoon zin heb om in mijn pyjama naar een kerstfilm te kijken? Dan heb je misschien zin om elk feestje af te zeggen. Maar anderzijds is dat ook weer jammer en wil je je niet helemaal afsnijden van je vrienden, familie en collega’s.

Dan kan het best dat je naar zo’n feest gaat, maar dan wel onder jouw voorwaarden. Jij bent immers de norm.

–          Je kan je vooraf een ‘compagnon’ zoeken: iemand met wie je kan mee rijden zodat je al zeker weet dat je er niet alleen moet aankomen.

–          Je kan ook vooraf voor jezelf uitmaken hoe lang je wil blijven. Wat is het minimum om daar te zijn? Blijf je langer omdat het toevallig heel gezellig wordt? Zo veel te beter, maar anders kan je perfect dan vertrekken.

–          Ga je met iemand die je goed kent, zoals je partner? Dan kan je vooraf een ‘codewoord’ afspreken. Als jullie in grote groep staan en één van beiden zegt bijvoorbeeld ‘Zouden de kinderen al slapen?’ dan weet je dat die graag wil doorgaan en den respecteer je dat van elkaar. Sowieso is het best om dit als koppel uit te spreken bij elkaar, want de moeilijkheid zit ‘m vaak in de ene partner die minder introvert is dan de andere partner. Ook dan is het belangrijk om dit te weten en te respecteren van elkaar.

  1. Het mag ook wat minder perfect

Perfectionisme… ik schreef er al eerder over, maar het blijft toch een vies beestje dat zeker ook bij de eindejaarsfeesten de kop kan opsteken. Zeker als je zelf een feest organiseert, kan dit aardig wat van de voorbereiding en het feest bepalen. Ik heb zelf bij feestjes al geleerd om zo veel mogelijk vooraf te doen. Zo kan ik tijdens het feestje gezellig aanwezig zijn en haal ik tegen etenstijd de koude schotel boven, die iedereen dan zelf kan komen opscheppen. En zo heb ik al gemerkt dat gasten toch het liefst een gelukkige gastvrouw hebben in plaats van een perfecte gastvrouw.

 

Met deze tips hou je zelf de touwtjes in handen en kan je ook écht genieten van de eindejaarsfeesten. Zo bouw je voldoende reserve op om fris en monter aan het nieuwe jaar te beginnen.

Tot sprankel!

Nele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s