
“Misschien kan de sprankelcoach me helpen om mijn droom waar te maken?” of “Ik ben er van overtuigd dat jij de ‘sprankel’ zult zijn die anderen nodig zullen hebben”. Het is maar een greep uit de vele positieve reacties die ik kreeg bij de lancering van Sprankel coaching. Dat is fijn en het doet deugd. Het doet me sprankelen!
Maar dan… dan gebeurt er iets geks. Misschien herken je het wel? Je krijgt een compliment of je hebt een positieve gedachte en dan… dan komt er een “maar”. Iemand zegt dat je er goed uit ziet en jij antwoordt: “Maar dat is maar iets uit de solden, hoor.” Je krijgt een opmerking dat je iets goed hebt gedaan en je reageert met “Ja natuurlijk, dat is dan ook mijn job, het zou maar erg zijn moest ik dat niet kunnen.” En dat is jammer, want zo buig je iets positiefs om tot het iets negatiefs wordt. Iets negatiefs dat je ook helemaal gaat geloven.
Linda Spaanbroek noemt dit een feit of gedachte waarachter een ‘trein’ van gedachten ontstaat. In mijn geval zou dit kunnen zijn: “Wauw, zo veel fijne reacties.” Mooi, dat is een fijne gedachte, maar dan komt de trein: “Oei, zal ik dat wel kunnen waarmaken? Wat als het niet lukt? Wat als ik hen zal teleurstellen? ” En jawel hoor, de trein is vertrokken. Je ziet hem zo al bollen van station “Het zal wel niet lukken!” via “Kan ik dat eigenlijk wel?” naar eindbestemming “Ik kan er maar beter mee stoppen voor het helemaal faliekant afloopt”. Voor je het weet kom je in eindstation “Mislukking” of “Gefaald”.
Of misschien herken je deze wel? Je denkt: “Dit voelt niet goed. Misschien moet ik daar iets aan veranderen.” En dan… dan komt de trein: “Maar oei, wat als ik daar iets aan verander? Wat zal er dan gebeuren?” En we zijn vertrokken: “Dan zal ik wel die zekerheid verliezen. En kan ik dat wel aan? Welke gevolgen zal dit hebben?” Je ontwikkelt voor jezelf een soort worst case scenario, die zonder dat je het beseft waarheid wordt in je hoofd.
“Ik heb in mijn leven duizenden problemen gehad, waarvan de meeste nooit werkelijk bestaan hebben.” (Mark Twain)
Het wordt als het ware een dagmerrie, eentje die ongemerkt een plekje krijgt in je gedachten en in je leven. Waar je bij een nachtmerrie weet dat het allemaal niet echt is, weet je dit bij een dagmerrie niet. Het is veel lastiger om dit los te laten. Dat is jammer, want het belemmert je om de stappen te zetten die je wil zetten. Het belemmert je om te kiezen voor de verandering die je misschien wel wil.
Kies voor je geluk. Kies voor het leven. Kies voor sprankel.
Hoe kan je de trein van de negatieve gedachten doen stoppen? Hoe kan je je dagmerrie ombuigen tot een droom?
- Je kan je bewust worden van het feit dat het maar gedachten zijn. Wellicht heb je een favoriet treintje. Zo eentje waar je graag op vertoeft en voor je het weet weer op vertrokken bent. Wat is de negatieve gedachte waar je je wel vaker op betrapt? Met welke schrik zit je? Waar maak je je telkens weer zorgen over? Het helpt om je hier van bewust te worden. Mijn man en ik zeggen nu al tegen elkaar: “Ik zit weer op mijn treintje”. Het helpt om dit zelf te beseffen, te merken welke effecten het heeft en hierover te communiceren. Als je dat al kan, heb je al een heel grote stap gezet.
- Wat doe je als je een nachtmerrie hebt gehad? Je moet even bekomen, schudt het uit je lijf en je beseft dat het maar een droom was. Wat doe je als je een kind troost die een nachtmerrie heeft gehad? Je houdt het dicht bij jou en fluistert dat het allemaal niet echt was. Dat kan je ook jezelf in fluisteren. Het zijn maar gedachten die je in een negatieve trein hebben mee getrokken.
“Thoughts aren’t facts, so don’t take them seriously.”
- Als je weet dat het maar gedachten zijn, kan je op zoek gaan naar het oorspronkelijke feit of de oorspronkelijke gedachte. Deze is heel sterk. Ah ja, want die slaagt erin om een volledige trein met zich mee te trekken.
Wat was jouw locomotief, wat bracht je aan het twijfelen? Misschien was dit iets heel leuks: je baas die je een complimentje gaf over een werk dat je goed deed bijvoorbeeld. Fijn, dat is een positief feit, geniet daar maar van. Misschien was het een negatief iets. Dan kan je van hieruit vertrekken om het om te buigen tot iets positiefs. Kreeg je een negatieve opmerking en was je dagmerrie al dat je je job zou verliezen of dat je geliefde je zou verlaten? Keer dan terug naar die locomotief en zoek wat je hiermee kan doen. Wat kan je leren uit de negatieve evaluatie? Wat kan je doen of zeggen om het goed te maken met je geliefde en dit in de toekomst te voorkomen? Wat voelt niet meer goed en wat wil je graag veranderen? Welke kleine stapjes kan je zetten richting jouw droom?
Met Sprankel coaching help ik je graag op weg naar deze droom.
Ik hoor graag wat jou inspireert en hoe ik jou verder kan helpen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief, stuur een mailtje of like mijn pagina op facebook (en help zo mijn dagmerrie mee te voorkomen )
Tot sprankel!
Nele