Van burn-out naar een sprankelend leven

Een aantal jaar geleden ging bij mij het licht uit. Het vuur was al eventjes aan het doven maar ik probeerde krampachtig om het brandend te houden, door hard te werken en mijn best te blijven doen. Want mijn best doen was hetgeen ik al zo lang deed. “Als je maar hard genoeg je best doet, komt het goed”, had ik geleerd. “Je doet toch door, ook al gaat het minder goed, je houdt je sterk en werkt maar door”, zo dacht ik. Zelf was ik me van geen kwaad bewust, op het werk draafde ik maar door, haalde deadlines en verzette meters werk. Maar thuis, thuis liep ik helemaal leeg.

Rust

Ik had één geluk: mijn omgeving zag nog eerder dan ik dat ik hulp nodig had en mijn man stuurde me naar de dokter. En toen had ik nog een groter geluk: ik had een dokter die er de ernst van inzag en me meteen rust voorschreef. Eerst nog een paar voorzichtige dagen, waar ik dan nog op probeerde af te dingen, want “hé ik kon toch niet gemist worden op het werk?” Toen kwam de voorgeschreven rust er voor een langere tijd, waardoor ik tijd kon nemen om los te komen van het werk en weer tot mezelf te komen. Ik nám de tijd en ik kwam dichter bij mezelf en bij mijn kern. Ik ging zelf in coaching en leerde heel wat bij. Daarnaast kreeg ik via een coachingsopleiding naast mijn basisopleiding en ervaring, nog meer inzicht in de mechanismen die leiden tot een burn-out en hoe je anderen hierin kan coachen.

Cadeau

De sprankels kwamen terug in mijn ogen en ik voelde dat het mijn missie is om die sprankel ook bij anderen (weer) naar boven te laten komen. Het was ontzettend zwaar en bij momenten had ik het gevoel dat het nooit ging goed komen. Maar het kwam goed en achteraf gezien is mijn burn-out een cadeau geweest. Ik leerde ontzettend veel bij, over mezelf, over anderen, over hoe ik mezelf én anderen kan helpen.

Dit cadeau wil ik graag met jullie delen. Ik maak er meteen een heuse reeks van en schrijf vijf artikels, gekoppeld aan vragen waar je mee kan kampen in je burn-outproces:

 1. Hoe kan ik voorkomen dat ik in een burn-out terecht kom?
 2. Help, ik heb een burn-out: wat nu?
 3. Hoe kan ik terug aan de slag na een burn-out?
 4. Hoe kan ik voorkomen dat ik terug in een burn-out terecht kom?
 5. Help, mijn partner (familielid, vriend(in), collega, …) heeft een burn-out: Wat nu?

Raakt dit onderwerp jou? Kamp je zelf met deze vragen? Dan kan je ook zelf aan de slag. Schrijf je in op de nieuwsbrief en dan krijg je er het Sprankelwerkboekje bovenop. Hiermee krijg je tools om jezelf beter te leren kennen én waarderen en zo meer voor jezelf te zorgen.

Ik hoor ook graag wat jouw ervaringen zijn. Heb je een burn-out gehad? Ben je bang om (terug) in een burn-out te belanden? Wat heeft jou geholpen? Met welke vragen zit je nog? Hoe kan ik je daarbij helpen? Waarover wil je graag meer weten en meer lezen?

Heb je nood aan een bijkomende hulp? Dan ben ik er voor jou. Stuur me een mailtje, schrijf een berichtje of doe een telefoontje en we bekijken samen hoe ik jou kan helpen… zodat jij uiteindelijk jezelf beter kan helpen.

Tot sprankel!

Nele

5 gedachten over “Van burn-out naar een sprankelend leven”

 1. Ik maakte zonet kennis met je 5 brieven rond burn out. Na 2 jaar na elkaar ermee geconfronteerd te zijn ; zijn je vele tips zo herkenbaar… dankjewel om ze zo duidelijk op te lijsten… ik neem ze zeker mee om er af en toe naar terug te grijpen en zo een volgende te kunnen voorkomen. Wanneer ik in m’n b.o. belandde had ik nood aan dergelijke concrete info… Het helpt je een stap vooruit om te ervaren dat wat je meemaakt “normaal” is.
  Nogmaals dankjewel!

  Like

  1. Beste Lut. Hartelijk dank voor je fijne feedback. Het is heel waar wat je zegt. Daar doe ik het ook voor: zodat mensen kunnen voelen dat ze niet alleen zijn met deze emoties en dat ze eruit kunnen geraken. Nog veel succes met je verder groeiproces. Nele

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s