Je droom waarmaken

Een nieuwe weg inslaan? Je dromen waarmaken? Gaan voor wat je echt wil? Het kan!

In deze blog vertel ik je graag hoe ik mijn dromen steeds meer waar maak én ik geef je tips om te gaan voor wat jij echt wil. Hiervoor neem ik je mee van 2015 tot 2018.

Oktober 2015 – Ik had het lastig. Ik vond mijn draai niet op het werk. Ik wist wat ik níet meer wilde maar ik wist niet wat ik dan wél kon gaan doen. Ik besloot een document aan te maken, waarin ik alle toekomstmogelijkheden noteerde. De lijst groeide: elk ideetje schreef ik neer, hoe onrealistisch dat op dat moment ook leek. Soms was dat weken- of maandenlang niets, soms stroomde het kraantje en zag ik allerlei mogelijkheden.

Maart 2018 – Ik wist intussen dat ik nog steeds wilde studenten begeleiden aan de hogeschool maar had daarnaast ook ‘mijn ding’ opgericht. Een eigen coachingspraktijk, Sprankelcoaching waar ik steeds meer mensen in kon begeleiden. Ik was op zoek naar een geschikte gespreksruimte. Ook zocht ik naar gelijkgezinden: hulp- en zorgverleners die streven naar kwaliteit en goede begeleiding.

De zoektocht duurde wel eventjes, maar ik nam mijn tijd. Op een bepaald moment kreeg ik van meerdere personen vanuit verschillende hoeken eenzelfde tip toegespeeld. ‘Dat kan geen toeval zijn’, dacht ik, dus besloot ik contact met hen op te nemen. En jawel, na een aangenaam kennismakingsgesprek (zeg maar sollicitatiegesprek!), zagen we het langs beide partijen zitten.

Ik kan dan ook met heel veel trots aankondigen dat ik start als lifecoach in de groepspraktijk Multizorg De Vaart. Een multidisciplinaire praktijk, waar zowel de klassieke als meer alternatieve therapieën worden aangeboden om zo een zorg op maat te kunnen bieden.

Toen ik mijn spullen bij elkaar zocht om te verhuizen naar mijn nieuwe gespreksruimte, stootte ik op een oud document uit 2015. ‘Toekomstmogelijkheden’ was de titel en wat prijkte er bovenaan: jawel, Groepspraktijk De Vaart.

Zo zie je maar, wat ooit nog als heel onrealistisch aanvoelde, werd werkelijkheid. Ook jij kan je dromen tot werkelijkheid maken. Maar hoe doe je dat dan?

  1. Durf te dromen

Ik hoor het wel vaker van mijn cliënten. Ze willen een stap zetten, maar durven niet echt. Als ik vraag hoe de realiteit er voor hen zou uitzien als er een mirakel zou gebeuren, vinden ze dit een heel moeilijke vraag. En terecht, voor veel mensen is dit niet zo evident om hier echt op door te gaan. Want mag je wel dromen en is het allemaal wel realistisch?

Maar wat als je echt zou dromen? Wat als je jezelf en je dromen au serieux neemt? Dan kom je soms tot heel mooie dingen. Zo zie ik heel wat sprankels in de ogen, als mensen echt durven te dromen. Dromen die ik echt zie gebeuren, omdat het bij hen past en ik in hen geloof.

Maar hoe doe je dat dan concreet?

Dit kan op heel veel verschillende manieren. Je kan een moodboard maken, waarin je visueel weergeeft hoe je de toekomst ziet. Of ben je eerder een schrijver? Dan kan je uitschrijven waar je wil staan binnen vijf jaar. Je kan jezelf een brief schrijven vanuit de toekomst, terugblikkend op het leven dat je wil geleefd hebben. Je kan een wensboom tekenen met je toekomstwensen.

Allemaal een beetje te creatief voor jou? Geen probleem. Er gewoon rustig over nadenken en over praten, is al meer dan voldoende. Het belangrijkste is dat je gevoel durft te volgen en dat is niet altijd zo simpel…

  1. Durf je gevoel te volgen

Dit hoor ik wel vaker: “Ik weet niet echt wat ik wil, laat staan dat ik ervoor zou kunnen gaan”. Ik begrijp heel goed dat het zo aanvoelt maar tegelijkertijd vertrouw ik erop dat je het eigenlijk wel weet. Want ieder heeft een intuïtie en die is best wel betrouwbaar. Misschien weet je het eigenlijk wel, maar is de stap te groot, lijkt het te zot of niet realistisch. Het is ook best mogelijk dat je het niet helemaal voelt of er je van bewust bent, maar dan mag je er wel op vertrouwen dat je intuïtie ergens wel aanwezig is.

Ok, maar hoe doe je dat dan concreet?

Dat is bij iedereen anders. Bij mij komen zo’n inzichten vaak nadat ik mijn hoofd even helemaal leeg heb gemaakt: als ik ben gaan lopen, een bad heb genomen of eens lekker heb geslapen. Als je mediteert, graag wandelt of aan yoga doet, kan ook dat helpen om tot rust te komen en bij jezelf te komen.

En neen, niet elk ideetje hoef je onmiddellijk te volgen. Je kan deze ook rustig noteren, zoals ik deed. Ik ken ook mensen die ze noteren op een white board in hun bureau of op post-its naast hun spiegel hangen. Op die manier worden ze er telkens weer aan herinnerd en kunnen ze voelen of het nog klopt. Je kan je ideeën ook neerschrijven op een blaadje en in een doosje stoppen. Zelfs al sluit je dit doosje, je gedachten zullen hun werk wel doen. Een droom blijft een droom en die komt wel weer bovendrijven als de tijd er rijp voor is. Net zoals mijn stap naar een groepspraktijk.

  1. Durf je droom te volgen

En dan… misschien wel het belangrijkste. Durf je droom te volgen, durf de stap te zetten. Er zullen altijd wel ‘neens’ en ‘ja maars’ zijn. Maar op een bepaald moment zal de ‘waarom niet?’ zwaarder doorwegen tot het een ‘ja!’ wordt.

Klinkt fantastisch, maar hoe doe je dat?

Heel simpel eigenlijk: durven! Durf de stap te zetten naar je droom. Soms is de volledige droom ook nog niet realistisch of haalbaar. Dan kan je deze droom wel analyseren. Wat spreekt er je precies in aan? Welke elementen zijn al haalbaar? Welke stappen kan je nu al zetten? Wie of wat kan je daarbij helpen?

Als je de stap hebt gezet, zal je misschien nog twijfelen. Dat is heel normaal. Dan helpt het om terug te gaan naar de vorige stappen. Wat was je droom? Wat zei je gevoel? Hoe voelt het nu aan? Welke andere of bijkomende stappen kan je zetten?

 

Voel je het kriebelen maar vind je het zelf moeilijk om al deze stappen te zetten? Of ben je gefrustreerd dat jij jouw droom nog niet (kan) waarmaken? Dan ben je welkom voor een sprankelgesprek. Vanaf nu in Multizorg De Vaart 🙂

 

Tot sprankel!

Nele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s