Hoe kan ik de lat minder hoog leggen voor mezelf?

Als coach help ik mensen om zicht te krijgen op wat ze willen, hun krachten te ontdekken om zo hun dromen verder waar te maken. Heerlijk vind ik dat, omdat ik telkens weer merk dat mensen zelf groeikracht in zich hebben en met extra begeleiding erin slagen om (grote) kleine stapjes te zetten.

En toch… toch valt het me telkens weer op hoe streng we zijn voor onszelf. We leggen de lat ergens hoog in de lucht, waardoor we er niet aan kunnen geraken. Hierdoor ontzien we ons soms fijne zaken of durven we niet te gaan voor wat we echt willen, uit angst om te falen of om niet goed genoeg te zijn. Of we genieten niet van de mooie dingen die we al hebben omdat we ze diep vanbinnen niet goed genoeg vinden. Dat is eigenlijk heel jammer, want zo gaat er heel veel potentieel verloren.

Ik schrijf in we-vorm omdat ik mezelf er ook nog op betrap én omdat ik dit bij veel mensen herken. Maar… het goede nieuws is dat hier dan ook al veel over gezegd en geschreven is en er al heel wat mogelijkheden zijn om hiermee om te gaan.

Oefen met complimentjes geven én krijgen

Je hoeft niet te wachten tot complimentendag om eens een compliment te geven. Het voelt soms wat ongemakkelijk, maar stiekem is het ook wel heel leuk. Durf dus maar tegen die collega te zeggen dat ze er goed uitziet vandaag of tegen de yogaleraar dat het een fijne les was. Wie weet fleurt het zijn of haar dag helemaal op en daar kan jij dan weer verder van opfleuren.

En wat als je bij een compliment gewoon ‘dankjewel’ zou zeggen? Het binnen laten komen, goed opnemen en gewoon ‘dankjewel’ zeggen. Zo slik je die ‘ja maar’ in en…

Verander de ‘ja maar’ in ‘ja en’

Ja, het is waar, ik ben daar misschien wel goed in maar… het is ook mijn valkuil.
Ik zou dat misschien wel kunnen, maar… ik weet niet of ik er al klaar voor ben.

Ken je dat? Het ‘ja maar’-antwoord dat iets positiefs telkens weer afzwakt en ombuigt tot iets negatiefs, waardoor het positieve verloren gaat. Wat als je die ‘ja maar’ zou ombuigen tot een ‘ja en…’?

Ja, het is waar, ik ben daar misschien wel goed in en… ik heb dat op mijn werk ook al veel zo gedaan.
Ik zou dat misschien wel kunnen en… ik ga dat gewoon eens proberen.

Zo plaats je naast iets positief ook een bevestiging. Je bevestigt en versterkt jezelf, tot je het zelf gaat geloven.

Hou een stoefmomentje

Waar ben jij trots op? Moeilijk om te zeggen? Dat snap ik. We zijn het meestal niet gewoon om onszelf een compliment te geven. Het voelt al gauw als ‘stoefen’ aan en we hebben allemaal geleerd dat dat niet ok is, nietwaar? En toch… toch heb jij ook zeker iets waar je trots op bent. Je kinderen? Je huis dat mooi is ingericht? Je job waar je al heel wat hebt bereikt? Je hobbies?

Maak eens een lijstje voor jezelf. Noteer waar je trots op bent of wat je van jezelf goed vindt. Je kan het lijstje regelmatig aanvullen. Of je creëert je dagelijks stoefmomentje. Denk in de douche eens na over wat je goed vond van jezelf die dag. Noteer het in een schriftje of op briefjes die je bewaart in een doosje. Als je dit te moeilijk vind, kan je dit wekelijks doen of kan je starten met wat je blij maakte die dag. Op de duur ga je wellicht zelf zien dat er al heel wat is om trots op te zijn.

 

Dit zijn al een set concrete tips waar je zelf mee aan de slag kan. Ik heb er nog een paar maar… om de lat niet te hoog te leggen (voor mezelf en voor jullie!) hou ik deze voor een volgende blog. Zo houden we het duidelijk, overzichtelijk én haalbaar. Een goede oefening voor eender wie de lat hoog legt voor zichzelf 🙂

Tot sprankel!

Nele

Meer lezen over perfectionisme. Ik schreef er hier en hier ook al over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s