EHBO voor gevorderden of wat kan je doen om uit een burn-out te geraken

Ik had de ene migraine-aanval na de andere, tot ik letterlijk niet meer vooruit kon van de hoofdpijn.
Ik zat in mijn auto, wilde starten maar kreeg me niet meer verroerd. Mijn benen waren als lood. Mijn batterijen waren letterlijk en figuurlijk plat.
Ik kon me niet meer concentreren en vergat alles. Op het werk maakte ik de ene fout na de andere. Mijn hoofd zat letterlijk en figuurlijk overvol.
Ik had wilde ideeën maar enkel in mijn hoofd. Uiterlijk kon ik enkel huilen, huilen en huilen. Ik liep letterlijk en figuurlijk leeg.
Ik bleef maar vermageren, ook al at ik veel meer dan anders. Aanvankelijk vond ik het fijn maar uiteindelijk besefte ik dat ik letterlijk en figuurlijk mezelf niet meer was.

Burn-out

Dit kunnen allemaal verhalen zijn van een burn-out. Elk verhaal is anders, want elke persoon is anders. Maar waar specialisten het intussen over eens zijn is dat een burn-out wordt gekenmerkt door zowel lichamelijke als geestelijke symptomen, die op het gedrag inwerken. Symptomen die ontstaan na een overbelasting van de spier die je zelf bent. Bij mij persoonlijk waren het lichamelijke klachten, zoals banale ontstekingen waar ik maar niet door geraakte en mee bleef sukkelen. Maar erger was het kraantje dat letterlijk leek opengedraaid, waardoor de tranen maar bleven stromen. Tot het uiteindelijk overliep.

EHBO-kit

Wie een burn-out heeft meegemaakt – van dichtbij of van ver, bij zichzelf of bij een naaste – weet dat het geen lachertje is. Meer nog, het lijkt op een syndroom dat jou overkomt en waar je zelf geen vat op hebt. Maar geloof me, stap voor stap kan je er weer vat op krijgen. Met vallen en opstaan leer je er mee omgaan: met jezelf, met de anderen, met de stress, met het leven, …

Dat is niet meer de Eerste Hulp Bij Ongelooflijke stress  maar wel EHBO voor gevorderden. Je zet hulp in op allerlei fronten en vult je EHBO-kit met een arsenaal aan kleine en grote hulpmiddelen.

Ik geef je hierbij graag een inkijk in deze EHBO-kit. Het is aan jou om te zoeken wat jou ligt of wat jou kan helpen.

  1. Rust

Een burn-out ontstaat veelal doordat je te lang te veel van je lichaam hebt gevraagd. Je lichaam geeft zijn grenzen aan tot je niet anders kan dan deze respecteren. Ikzelf besefte pas toen ik thuis was van het werk en mezelf echt rust gaf, hoe moe ik was. De eerste periode deed ik niet veel meer dan slapen. Slapen, slapen en nog eens slapen. Op de duur werden het kleinere dutjes, tot ik er met een powernap van twintig minuten door geraakte.

Ook jij neemt dus best je rust. Slaap als je lichaam daarom vraagt. Zoals mijn moeder het zo mooi kan verwoorden: “Het is dat je het nodig hebt.”

  1. Beweeg

Rusten: absoluut, maar dat niet alleen. Een burn-out gaat immers niet over door in de zetel te zitten wachten tot het voorbij is. Bewegen helpt, zo zeggen alle deskundigen. Net zoals men het er intussen over eens is dat je bij een rugletsel niet moet plat liggen, maar voorzichtig te blijven bewegen, is dit ook zo voor een burn-out. Ik ben zelf blijven lopen, nam de fiets om overal naartoe te gaan, dwong mezelf om buiten te komen. En dat deed deugd. Bewegen brengt je energie weer in balans, op het moment dat die zoek is.

Dat bewegen kan heel klein beginnen. Doe een klein toertje, ga te voet naar de bakker, breng je kinderen met de fiets naar school, … Iets kleins kan al heel groot zijn. Aan jezelf trekken hoeft niet meer, zoals je vroeger misschien van jezelf eiste dat je een marathon kon lopen, of die deadline kon halen, of een voltijdse job kon combineren met kleine kinderen of…
Probeer weer te voelen wat voor jou goed doet. Leer je lichaam (weer) lezen.

  1. Voel

Met een burn-out gaan ontzettend veel gevoelens gepaard. Gevoelens van falen, als werknemer, als ouder, als vriendin, … Je wilde het zo graag zo goed doen, maar het bleek niet te gaan. Dit maakt je misschien ook verdrietig en bang voor wat komen gaat. Misschien ben je ook boos. Boos op je baas omdat hij je talenten niet heeft erkend. Boos op je partner omdat hij je onvoldoende ondersteund heeft. Boos op je kinderen omdat ze je het lastig maken en jij alleen maar goed wil doen voor hen. Boos op je vriendinnen omdat …

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelf heb ik ook het hele arsenaal meegemaakt. Gaande van ontkenning, woede, marchanderen, verdriet tot aanvaarding. Je kan er de fasen van rouw in herkennen en misschien is burn-out ook wel wat rouwen. Je neemt immers afscheid van je oude zelf of vooral het oude beeld dat je van jezelf had. Jijzelf die alles moest kunnen, gedreven was, goed deed voor iedereen, … Ik kwam uiteindelijk tot de aanvaarding van mijn nieuwe oude zelf. Zag mijn zwaktes net als mijn sterktes. Het is net omdat ik gevoelig en empatisch ben, dat ik een goede mama, een goede partner; ja zelfs: een goed coach ben.

  1. Praat

Eén ding moet je weten: je staat er niet alleen voor. Hoe uitzichtloos het soms ook lijkt, hoe zeer je ook de muren oploopt of hoe eenzaam je je ook voelt: er is altijd wel iemand die naar je kan luisteren of bij wie je terechtkan. Durf erover te spreken, ook al voelt dat ontzettend onveilig, maar blijf er vooral niet alleen mee. Als je het echt lastig hebt, is het best mogelijk dat je professionele hulp nodig hebt. Durf daarvoor te kiezen en durf echt te zeggen wat er in je omgaat.

Daarnaast is het belangrijk dat je ook met je omgeving praat. Er zijn wellicht mensen naast jou die je echt willen helpen en je echt wil begrijpen. Misschien kan je een burn-out pas echt begrijpen als je het zelf hebt meegemaakt en misschien zijn er mensen die het wel nooit zullen begrijpen. Maar dat doet er niet toe. Kies de personen van wie jij het belangrijk vindt dat zij het écht begrijpen. Durf te zeggen wat je voelt en wat je nodig hebt. Zo blijf je er niet alleen mee.

 

Dit is slechts een deel van de EHBO-kit. Jouw eigen kit maak je zelf. Als je je inschrijft op de nieuwsbrief, bezorg ik je het Sprankel werkboek dat je hier verder mee kan helpen.

Heb je het moeilijk om deze zelfzorg op te nemen? Raak je er zelf niet uit? Dan ben ik er voor jou. Bel of mail me voor een afspraak en dan bekijken we samen hoe jij er bovenop kan geraken.

Tot sprankel!

Nele

 

Dit artikel is deel 2 in de reeks 'Van burn-out naar een sprankelend leven'.

2 gedachten over “EHBO voor gevorderden of wat kan je doen om uit een burn-out te geraken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s