De brief of hoe je mild kan terugkijken op je eigen groeiproces

Ik ben al tien jaar docent aan een hogeschool en ik vind het nog steeds een voorrecht om jonge mensen te begeleiden in hun groeiproces. Want groeien, dat doen ze zeker! Sommigen komen stilletjes binnen met een klein hartje maar gaan langs de grote poort naar buiten, gewapend met een flinke dosis zelfvertrouwen, kennis en ervaring. Anderen arriveren met een grote mond en vinden gaandeweg hun eigen (bescheiden) stem. Ik heb er vaak alle vertrouwen in dat ze hun weg wel zullen vinden, wat dat ook mag betekenen. Als ze huilend voor me zitten tijdens een stagegesprek of als ze een bepaalde vaardigheid maar niet onder de knie krijgen, wil ik het hen vaak zeggen: “Het komt wel goed met jou”. Net zoals het voor mij belangrijk was dat er in die periode iemand in me geloofde en me verzekerde dat het wel goed zou komen.

Misschien herken je dat wel? Af en toe ben je misschien nog zoekende, maar als je achterom kijkt zie je waarschijnlijk wel de weg die je hebt afgelegd. Groeien doen we immers allemaal, op welke manier dan ook. Jij bent ook gegroeid, misschien meer dan je zelf beseft. Terugblikken op je eigen groeiproces helpt om milder naar jezelf te kijken. Zo kan je meer vertrouwen op je eigen krachten en van hieruit bewustere stappen zetten. Je wordt authentieker en zelfbewuster en kan vandaaruit gaan leven. Ikzelf schreef een brief aan mijn jongere ik, terugblikkend op toen, met de wijsheid van nu. Je vindt deze brief hier, maar ik raad je vooral aan om je eigen voorbeeld te volgen.

Wat zou jij aan je jongere zelf willen zeggen? Welke brief zou jij aan je jongere ik schrijven? De leeftijd kies je zelf, afhankelijk van je huidige leeftijd en je levenspad. Wat was een belangrijke periode voor jou? Wanneer heb je het lastig gehad en hoe ben je eruit geklommen? Wat heeft je geholpen? Wie heeft je geholpen? Hoe heb je jezelf geholpen? Hoe kan dit je nu nog helpen? Wat heb je geleerd? Wat is helemaal anders uitgedraaid dan je dacht? Waarin ben je altijd blijven geloven? Wat neem je mee voor jezelf en voor de toekomst? Hoe kan je mild kijken naar jezelf en naar jouw groeiproces? Dit zijn maar enkele vraagjes die je op weg kunnen zetten.

Ben je niet zo’n schrijver? Dan kan je dit ook op andere manier doen. Je kan ook een tijdlijn tekenen van belangrijke gebeurtenissen in je leven, een collage van belangrijke momenten en personen, een schematische voorstelling met hoogtes en laagtes, … Hierbij stilstaan kan je helpen om meer inzicht te krijgen, zodat je gerichtere keuzes kan maken. Het is even terugblikken op het verleden om zo opener in het heden te staan.

Vind je het zelf moeilijk om hieraan te beginnen? Of vind je het lastig om er conclusies uit te trekken? Heb je het lastig om positief te kijken naar je eigen proces? Dan kan persoonlijke coaching je helpen. Ik begeleid je graag om tot meer inzicht te komen en gerichtere keuzes te kunnen maken.

Tot sprankel!

Nele

Nog meer sprankel in je leven? Volg mijn facebookpagina en laat je inspireren door de Sprankeltips.

 

Een gedachte over “De brief of hoe je mild kan terugkijken op je eigen groeiproces”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s