Mikado of hoe je kan omgaan met al je taken en verantwoordelijkheden

Ken je die Mikado-stokjes? Ik bedoel niet die met chocolade (hoewel die ook heel lekker zijn!) maar wel de gekleurde stokjes van het gezelschapsspel. Je kent het wel: een grote stapel stokjes en als je er eentje verkeerd aanraakt, gaat de ganse stapel aan het rollen.

Soms lijkt het leven één groot Mikado-spel. Zo ben ik mama, partner, werknemer en volg ik daarnaast nog een postgraduaatsopleiding en heb eigen Sprankel-activiteiten. Ik ben natuurlijk ook nog (schoon)dochter, (schoon)zus, vriendin, collega en kennis. Bovendien wil ik ook nog wat gezond leven, voldoende bewegen en mijn huis en tuin onderhouden. En dan vergeet ik wellicht nog een heleboel.

Heel veel rollen, even zo veel taken en verantwoordelijkheden. Sommige opgelegd, vele ook zelf gekozen. Een grote hoop stokjes in een levensgroot Mikado-spel en als ik aan eentje raak, lijk ik al de rest te raken. Als ik op kantoor doorwerk om alles gedaan te krijgen, kan ik mijn kinderen niet op tijd van school gaan halen. Als ik op een vrije voormiddag ga lopen en inkopen doe, heb ik niet de tijd om te koken. Als ik de blaren in mijn tuin bij elkaar veeg, kan ik niet ondertussen een Sprankel-nieuwsbrief schrijven. En zo kan ik nog even doorgaan.

Ken je dat? Frustrerend he? Gelukkig heb ik intussen al een aantal tools gevonden die mij hierbij kunnen helpen. Ik deel ze graag met jullie.

Focus je op de belangrijkste

Wat mij enorm geeft geholpen is om per week drie doelen te kiezen. Dit zijn doelen die ik zeker wil bereiken of taken die ik zeker wil gedaan hebben. Al de rest is bonus. Dat betekent niet dat ik enkel dat zal doen die week, maar wel dat ik me op deze drie zaken zal focussen. Ik focus me als het ware op drie Mikado-stokjes die ik echt belangrijk vind en waar ik echt werk van zal maken. Het kan zijn dat als ik deze eruit schuif, de rest aan het wankelen gaat. Maar vaak is het zo dat ik hierdoor meer klaarheid zie in de andere stokjes. Alles lijkt wat meer in perspectief te komen: ik zie welke taken ik ook kan aanpakken of welke ik nog even moet laten rusten.

Kies wijs

Hoe kies ik nu mijn drie doelen? Hoe kan jij hiermee aan de slag gaan?

Je kan intuïtief kiezen. Wat wil je echt graag aanpakken? Waar wil je vanaf zijn? Wanneer zal je tevreden zijn? Ben je meer rationeel ingesteld? Dan kan je lijstjes maken. Wat is echt belangrijk? Wat is echt noodzakelijk? Wat is dringend?

Hoe je ook kiest – intuïtief, rationeel of een combinatie van beide – belangrijk is dat het evenwichtig is. Je kiest best drie zaken uit verschillende van je levensgebieden. Eentje van je werk, eentje van je thuiscontext, eentje in je vrije tijd, … Als je merkt dat al je doelen uit één gebied komen, wil dat wellicht zeggen dat dit nu een grote impact heeft op je leven. Misschien kan je je hier nu even op focussen om het klaar te krijgen, maar wellicht zal je dit levensdomein wel eens van naderbij moeten bekijken en zien hoe je dit minder groots kan maken.

Ik kies vaak ook een doel in de ontspanningscontext, zoals yoga, lopen, wandelen, fietsen, met vriendinnen afspreken, … Klinkt misschien vreemd om van ontspanning een doel te maken, maar ik merk in periodes in mijn leven dat ik hier bewust tijd voor moet vrijmaken of het komt er niet van inde ratrace.

Nog een paar tips

Maak je doelen zo concreet mogelijk. “Gezond eten” is te vaag. Wel kan je zeggen “Ik kook op maandag het gezonde slaatje op p. 32 uit het kookboek ‘Puur Pascale’”.

Deel je doelen. Ik zeg vaak mijn doelen aan mijn man. Zo heb ik een extra deelgenoot, begrijpt hij me beter en kan hij me (als ik dit zelf wil!) achter mijn veren zitten.

Schrijf je doelen per week neer. Na verloop van tijd krijg je een mooi overzicht en kan je patronen ontdekken. Het helpt om bewuster te leven én bewuster keuzes te maken. Bewust leven is immers gelukkig leven… en dat willen we toch allemaal?

Tot sprankel!

Nele

3 gedachten over “Mikado of hoe je kan omgaan met al je taken en verantwoordelijkheden”

  1. Heel wijs advies! Heel even dacht ik dat ik tien doelstellingen per week zal uitkiezen (en niet onoverzichtelijk veel meer als ik gewoon ben), want dan komt er ook wel eentje uit de bus die in de ontspanningssfeer zit, maar dat lijkt me achteraf gezien niet zo’n goed idee. Drie dus en me voornemen om me aan die drie te houden is de enige nummer vier. Dankjewel, Nele, je zet me aan het denken en daar hou ik van!

    Like

    1. Dankjewel wederom voor je feedback. Boeiend om jouw gedachtengang te lezen, dat helpt mij dan weer om zicht te krijgen op hoe mijn coachingsadvies overkomt. ‘Me voornemen om me aan die drie te houden is de enige vier’: da’s een mooie, die moet ik onthouden 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s